För dig som vill arbeta inom något av de många yrken som finns inom bygg- och anläggningsbranschen. Du kan exempelvis utbilda dig till anläggningsförare, byggnadsträarbetare (snickare), betongarbetare, byggnadsmålare, byggnadsplåtslagare, glastekniker, golvläggare, murare eller väg- och anläggningsarbetare. Efter gymnasiet är det vanligt att arbeta som lärling för att få mångsidig yrkesträning och bli skicklig som byggnadsarbetare.
Till exempel snickeri, anläggningsarbete, att köra anläggningsfordon, målning och betongarbeten. I yrkesteorin kommer du att läsa ritningar samt lära dig egenskaper hos olika material. Alla ämnen är viktiga! Har du inte lägst betyg E från alla kurser som ingår i programmet, även i de gymnasiegemensamma ämnena, blir det problem att få arbete med lärlingsavtal efter utbildningen.
Du behöver kunna arbeta självständigt och vara händig, ha sinne för färg och form och inte vara rädd för höjder eller obekväma arbetsförhållanden.
Utbildningen innehåller minst 15 veckors APL under år 2-3. Då är du ute på en eller flera arbetsplatser där du får möjlighet att känna på yrket utanför skolbänken. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare.
Inom branschen finns företag av olika storlekar. En del byggnadsarbetare bor och arbetar borta under veckorna och reser bara hem till helgerna. Det finns också möjligheter att söka arbete utomlands.
På Skärgårdsgymnasiet Åkersberga har Bygg- och anläggningsprogrammet valt att erbjuda tre stycken inriktningar: Anläggningsfordon, Husbyggnad och Måleri.
Inriktning Anläggningsfordon finns nu även att läsa i Norrtälje.
Denna utbildning ger dig en Yrkesexamen. Om du vill fortsätta studera på högskolan efter gymnasiet har du möjlighet att välja till kurser som ger dig högskolebehörighet.
Varmt välkommen på öppet hus eller kontakta Studie- och Yrkesvägledare för att få svar på dina frågor.