(FT) Fordons- och transportprogrammet

INRIKTNING: PERSONBIL

Vill du bli bilmekaniker?

Fordons- och transportprogrammet med inriktning personbil är en praktisk utbildning för dig som vill arbeta som bilmekaniker efter gymnasiet.

Utbildningen fokuserar på teoretiska och praktiska moment inom diagnos, service och reparation av lättare fordon. Hos oss får du grundläggande yrkeskunskaper inom motorteknik, fordonsteknik, elektronik, mätteknik och digitalteknik.

Tillsammans med våra erfarna och välutbildade lärare kommer du under utbildningen att få ta emot kunder i vår välutrustade bilverkstad. Det gör att du även kan utveckla dina färdigheter i försäljning och service.

Vi kör folkrace med egen byggd bil i en folkrace-cup.

För oss är det viktigt med en verklighetsförankrad utbildning. Därför har vi ett nära samarbete med branschen och ger dig minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Allt för att ge dig den bästa förberedelsen för livet efter gymnasiet.


Nu startar vi
(FT) KAROSSERI OCH LACKERING

Yrkesutgång Karosseriteknik.

Som bilskadereparatör tar du hand om krock- och plåtskadade bilar. Du gör skadeanalys och kostnadsberäkning. Du mäter, riktar, svetsar, byter och monterar delar beroende på vad skadan kräver. Jobbet är omväxlande och utvecklingen ger nya material och funktioner som du måste ha koll på.

Yrkesutgång Lackeringsteknik.

Jobbet som fordonslackerare kräver noggrannhet, tålmodighet och känsla för färg och form. Du arbetar med att reparera plastdetaljer, spacklar, slipar och maskerar innan du lackar kaross och detaljer i olika skikt. Efter några år kanske du inriktar dig mot till exempel motivlackering.

 

Vi samarbetar med Lugnetgymnasiet i Falun som är Sveriges enda branschskola (godkänd av skolverket) inom karosseri- och lackeringsteknik.

Åk 1

Gymnasiegemensamma ämnen och grundläggande fordonskurser (400p). Eleven läser på Skärgårdsgymnasiet i Åkersberga.

Åk 2-3

Gymnasiegemensamma ämnen: 1
Eleven får grundläggande arbetsmetoder på branschskolan Lugnetgymnasiet i Falun, som eleven sen får möjlighet att mängdträna på APL-företag.
APL görs i elevens hemtrakter.
Eleverna är i Falun ca 8 veckor per läsår fördelat på 4×2 veckor.

Läs mer här:
LACKERARE & KAROSSERI – Nya utbildning på Skärgårdsgymnasiet.pdf

Lugnetgymnasiet i Falun


Eftersom vi har programmen NB och RL är vi INTE en allergifri skola. Eleverna kan röra sig i miljöer där det förekommer djur eller nötter.


Här hittar du timplaner till våra program